Moje pravo na čistiji vazduh


Удружење грађана „Краљевачки развојни центар“ из Краљева,спроводи од 01.06.2021 г. уз помоћ Београдске отворене школе,пројекат „Mоје право на чистији ваздух“. Општи циљ пројекта је побољшан квалитет ваздуха у граду Краљеву првенствено у току грејне сезоне. Овај циљ се не може остварити у кратком веременском периоду јер изискује озбиљан, мултисекторски и мултидисциплинарни  рад, као  и значајна финансијска средства.

Информација о пројекту Моје право на чистији ваздух – ПДФ фајл


Информација о уводном састанку

У уторак 31.августа 2021 године организујемо Уводни састанак као једну од активности у оквиру пројекта „Моје право на чистиј ваздух“, кога УГ „Краљевачки развојни центар“ спроводи у оквиру „Зеленог инкубатора“ Београдске отворене школе уз финансијску помоћ Европске уније и Фондације Фридрих Еберт.

Информација о уводном састанку – ПДФ фајл


Представљени циљеви и активности пројекта „Моје право на чистији ваздух“

31.августа 2021 године, у хотелу Турист у Краљеву, организован је Уводни састанак на коме је Тим за реализацију пројектa „Моје право за чистији ваздух“ представницима јавног, цивилног, привредног и медијског сектора града Краљева представио циљеве и активности пројекта.

После исцрпне дискусије усвојени су и Закључци са овог скупа које можете преузети ОВДЕ.

Закључци са Уводног састанка – ПДФ фајлGrađani Kraljeva traže od nadležnih da obezbede čistiji vazduh tokom grejne sezone

U predhodna dva meseca bavili smo se i istaživanjem informisanosti i važnosti teme kvaliteta vazduha za građane Kraljeva.
Članovi Tima za realizaciju projekta „Moje pravo na čistiji vaduh“ su ,kroz saradnju sa ekspertima iz angažovane agencije , koji su sačinili Analizu plana kvaliteta vazduha grada Kraljeva za period 2020-2025.g. učestvovali u koncipiranju pitanja za Anketu o stavovima građana o kvalitetu vazduha u Kraljevu sa stanovišta prisustva PM čestica kao dominantnog faktora zagađenja.
On lajn anketa je trajala mesec dana i OVDE možete preuzeti dokument Stavovi građana o kvalitetu vazduha u gradu Kraljevu (Analiza istraživanja)
Dostupna vam je i Analiza plana kvaliteta vazduha grada Kraljeva za period 2020-2025.g. koju možete preuzeti OVDE.


Održana dvodnevna radionica na temu „Trenutno stanje i putevi za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu“

U Vrnjačkoj Banji je,u periodu od 26.do 28.novembra 2021. godine, održana dvodnevna radionica na temu „Trenutno stanje i putevi za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu“ što je jedna od aktivnosti planiranih projektom „Moje pravo na čistiji vazduh“ koga realizujemo uz podršku Beogradske otvorene škole.

Radionica je realizovana po Agendi koju možete preuzeti OVDE  a o njenom održavanju javnost i mediji su informisani putem Saopštenja za medije koje možete preuzeti OVDE.

Tokom dvodnevnog rada dvadeset učesnika ,predstavnika javnog, civilnog, privrednog i medijskog sektora grada Kraljeva, jednoglasno je usvojilo tekst Zaključaka  koje možete preuzeti OVDE.


Tražimo  verifikaciju javnosti  za Zaključke sa radionice koju smo organizovali u okviru projekta „Moje pravo na čistiji vazduh“

Kraljevački razvojni centar organizuje Javno slušanje u cilju obezbeđivanja zajedničkog pristupa u kreiranju  preduslova za neophodne promene javnih politika grada u oblasti kvaliteta vazduha i formulisanja Zahteva za izmene predloga budžeta grada Kraljeva za 2022.godinu kojim bi se omogućile takve promene javnih politika.

Na Javnom slušanju ,predstavljamo  Zahteve za izmene predloga budžeta grada Kraljeva za 2022.godinu kojim bi se omogućile neophodne  promene javnih politika u oblasti kvaliteta vazduha, a koji su jedan od ishoda nedavno održane  radionice  na temu „Trenutno stanje i put za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu“ .

Javno slušanje, koje zbog epidemiološki mera organizujemo za maksimum 30 učesnika, odvijaće se  po Agendi koju možete preuzeti OVDE

To je prilika da prokomentarišete iznete podatke i date svoje predloge za zajedničko delovanje čiji će ishod biti unapređen kvalitet vazduha u Kraljevu tokom  grejne sezone

Javno slušanje će biti organizovano,u sredu 8.novembra 2021.g, u hotelu „Turist“( Gornja sala na međuspratu), sa početkom u 17,00 časova.


Javnost je verifikovala  Zahteve “Kraljevačkog razvojnog centra” lokalnoj samoupravi za unapređenje  javnih politika grada Kraljeva u oblasti kvaliteta vazduha

“Hoću uvek da znam kakav vazduh udišem”, poruka je koju su, jednoglasno usvojili, svi  učesnici na Javnom slušanju koga smo organizovali  8.decembra 2021.godine, u  kraljevačkom hotelu Turist.

Zbog epidemioloških mera, na tom događaju lično je učestvovalo  samo 33 građana i građanki, ali preko live stream-a  na zvaničnoj FB stranici Kraljevačkog razvojnog centra Javno slušanje je pratilo još 75 FB  prijatelja.

Dobilili smo javnu potvrdu da  je  naš predlog Zahteva (vidi ovde) lokalnoj samoupravi za izmene u  Nacrtu odluke o budžetu grada Kraljeva za 2022.godini, a koji se odnose na unapređenje javnih politika grada u oblasti kvaliteta vazduha,utemeljen na činjenicam i argumerntima.

Nabavka automatizovane merne stanice sa softverom koji obezbeđuje očitavanje i saopaštavanje rezultata merenja prisustva  čestica  PM 10 i PM 2,5  u vazduhu, u realnom vremenu, za naš Zavod za javno zdravlje je samo jedan od pet naših zahteva-predloga lokalnoj samoupravi.

Gradsko veće je uputilo je Javni poziv za Javnu raspravu o Nacrtu odluke o budžetu grada Kraljeva za 2022. godinu i pozvalo građane, udruženja, stručnu i ostalu javnost na učešće u javnoj raspravi, koja će se sprovesti u periodu od 9. decembra 2021. godine do 16. decembra 2021. godine.

Kraljevački razvojni centar je spreman da preda svoje predloge(vidi ovde) u propisanom roku a naši predstavnici biće prisutni i na  Javnoj sednici za zainteresovane građane zakazanoj za četvrtak 16.12.2021.godine sa početkom u 7 časova!

Hvala Beogradskoj otvorenoj školi  na podršci koju smo kroz “Zeleni inkubator” programa  “Snažno zeleno” dobili za realizaciju našeg projekta “Moje pravo na čistiji vazduh” .

Hvala Evropskoj uniji, i njenom programu  EU za tebe na finansijskoj podršci.

Predati zahtevi/predlozi Kraljevačkog razvojnog centra za promene u Predlogu budžeta grada Kraljeva za 2022.godinu

Predstavnici Kraljevačkog razvojnog centra Zoran Nikolić i Jovan Nešović, bili su ,16.decembra 2021.godine,na žalost, jedini prisutni , predstavnici građana i organizacija na Javnoj sednici koje  su tokom, sedmodnevne  Javne rasprave o Predlogu budžeta grada Kraljeva za 2022.godinu, imali  zahteve/predloge za izmene ovog akta.

Magistar tehničkih nauka Jovan Nešović koji je  ,u predhodnih šest meseci, bio na čelu Tima za realizaciju projekta “Moje pravo na čistiji vazduh” koga je, uz podršku Beogradske otvorene škole realizovao Kraljevački razvojni centar, obrazložio je zahteve/predloge ove organizacije za izmene Predloga budžeta grada Kraljeva za 2022. godinu kako bi se stvorile materijalne predpostavke za realizaciju pet zahteva/predloga koji su nastali kao ishod opsežne i organizovane demokratske rasprave u kojoj su učestvovali predstavnici javnog, civilnog, privrednog, obrazovnog i medijskog sektora grada Kraljeva i koji su potom na organizovanom Javnom slušanju dobili jednoglasnu podršku građana.

Jutros dobijenim odgovorima/obećanjima predstavnika lokalne samouprave  nismo zadovoljni.

Čekamo dalje: Odluke Gradskog veća i odbornika Skupštine grada Kraljeva, jer se zalažemo za to da

 #Hoću #uvek da #znam kakav #vazduh #udišem !


Ulična akcija-Završna aktivnost projekta Moje pravo na čistiji vazduh

U sredu 26.01.2022.godine u vremenu od 11. do 13. časova sprovodimo, kao završnu aktivnost projekta
„Moje pravo na čistiji vazduh“, na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, uličnu akciju podele info- letaka i poklona građanima.
Projekat je, tokom predhodnih sedam meseci, realizovalo, udruženje građana Kraljevački razvojni centar u
okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i
Fondacije Fridrih Ebert.
Cilj projekta je poboljšan kvalitet vazduha u gradu Kraljevu prvenstveno tokom grejne sezone. Ovaj cilj se ne može ostvariti u kratkom veremenskom periodu jer iziskuje ozbiljan, multisektorski i multidisciplinarni rad, kao i značajna finansijska sredstva ali zajedničkim delovanjem svih aktera u lokalnoj zajednici može se
očekivati poboljšanje stanja (smanjenje zagađenja vazduha i smanjenje broja dana kada je prisutno
zagađenje vazduha u Kraljevu).
Sprovedenim projektnim aktivnostima učinjen je pomak i uspostavljeno zajedničkog delovanja ključnih
aktera na lokalnom nivou (građani, donosioci odluka i drugi lokalni činioci) u cilju boljeg sagledavanja
problema zagađenja vazduha i mogućnosti rešavanja ovog problema.
Projektnim aktivnostima dali smo doprinos promenama javnih politika lokalne samouprave u oblasti
kvaliteta vazduha.
Predlozima koji su ishod sprovedenih projektnih aktivnosti, tokom Javne rasprave o Predlogu budžeta
grada Kraljeva za 2022.godinu pokrenuli smo niz pitanja u vezi kvaliteta vazduha u gradu i inicirali nabavku automatizovane merne stanice koja će moći da građanima daje rezultate merenja po zdravlje štetnih čestica PM10 i PM 2,5 u realnom vremenu a ne kao do sada sa kašnjenjem od minimum 48 sati koje obesmišljava samu svrhu merenja a to je zaštita zdravlja građana.
Dobili priliku da,uoči sutrašne ulične akcije na Trgu srpskih ratnika (sreda 26.01.2022 od 11 do 13 časova) i u informativnom programu televizije N1, javnosti saopštimo naše predloge o unapređenju monitoringa
kvaliteta vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone.


Građani Kraljeva ohrabreni da se zalažu za svoje pravo na čistiji vazduh

Hladan dan nije bio prepreka za naše druženje sa građanima i podelu info-letka i šolje sa logom projekta
Moje pravo na čistiji vazduh. Projekat je,tokom predhodnih sedam meseci , realizovalo, udruženje građana
Kraljevački razvojni centar u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku
podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Hvala regionalnoj Televiziji Melos što je propratila našu
akciju (prilog o našoj uličnoj akciji je od 9 minuta i 36-te sekunde)